Το Τρίο Λεβάντε συμμετέχει στην εκστρατεία για το περιβάλλον των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Το Τρίο Λεβάντε συμμετέχει στην εκστρατεία για το περιβάλλον των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Μια σειρά από γνωστά δημοτικά τραγούδια με θέμα τη θάλασσα επέλεξαν οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ για να ευαισθητοποιήσουν το αγοραστικό κοινό της Κύπρου όσον αφορά τη ρύπανση των θαλασσών. 

Τα δημοτικά τραγούδια που έχουν επιλεγεί  για την ενημερωτική εκστρατεία είναι γνωστά, πολυτραγουδημένα κομμάτια τα οποία μεσώ της προσαρμογής των στοίχων τους στοχεύουν στο να προβληματίσουν και να δημιουργήσουν την ανάγκη για επέμβαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Το μουσικό σχήμα Trio Levante εκτέλεσε και ερμήνευσε αφιλοκερδώς τη μουσική και τους στίχους των διαφημιστικών μηνυμάτων ως ελάχιστη συμβολή του προς την ενίσχυση της συγκεκριμένης ενέργειας και με πρόθεση να συμβάλει ενεργά στην περιβαλλοντική συνείδηση του κυπριακού κοινού.

Τα ραδιοφωνικά σποτάκια των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ μπορείτε να τα ακούσετε εδώ:

https://www.alphamega.com.cy/noplanetb/ 

Η Υπεύθυνη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ Ελίνα Θεοδότου, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή ήταν απαραίτητη για τις Υπεραγορές για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ανέφερε επίσης ότι οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ ενισχύουν την προσπάθεια και υποστηρίζουν την CYMEPA (Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου περιβάλλοντος) με ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες να δίνεται στο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Trio Levante:

Τι σημαίνει για ένα μουσικό σχήμα όπως το Trio Levante η συμμετοχή σε μια εκστρατεία κοινωνικής ευθύνης για το περιβάλλον της Κύπρου;

Η μουσική αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, της καθημερινότητας μας. Η μουσική είναι μέρος της ζωής, της κουλτούρας και των συναισθημάτων μας. Διαχρονικά, το ρεμπέτικο και ακολούθως το λαϊκό τραγούδι μέσα από τους στοίχους και τη μελωδία του αποτυπώνει τις χαρές, τα προβλήματα, τις ανησυχίες της κοινωνίας. Βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία γιατί μέσα από αυτήν δημιουργείται και αγκαλιάζεται. Είναι ο εκφραστής της κοινωνίας και με αυτήν έχει ταξιδέψει μέσα στα χρόνια από άκρη σε άκρη της γης. 

Το να συμμετέχουμε ως Trio Levante σε μια τόσο αξιέπαινη ενέργεια κοινωνικής ευθύνης, ειδικά όταν αυτή εκφράζεται μουσικά μέσα από την εκστρατεία των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ δεν αποτελεί απλά μια φιλική συμμετοχή την οποία μετά χαράς αποδεχτήκαμε να συμμετέχουμε. Θεωρούμε δική μας υποχρέωση να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου μας.  

 

Τα τραγούδια που έχετε εκτελέσει στην ραδιοφωνική εκστρατεία κινούνται γύρω από το στοιχείο της θάλασσας και έχουν στόχο την ενημέρωση για μείωση της ρύπανσής της. Ποιος ο ρόλος της θάλασσας ως στοιχείο στη μουσική μας παράδοση.

Η θάλασσα για τον Έλληνα αποτελούσε ανέκαθεν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας του. Καπετάνιοι, ψαράδες, λοστρόμοι, ναύτες, σφουγγαράδες, μηχανικοί και εργάτες ζούσαν τις οικογένειές τους μέσα από την θάλασσα. Η θάλασσα αποτελούσε άμεσα ή έμμεσα ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και τα τραγούδια με θέμα την θάλασσά δεν είναι απλά αναρίθμητα, αλλά πολλά από αυτά πάνε πίσω αιώνες.  

Το τραγούδι και η μουσική γενικότερα ήταν το «όχημα» μέσα από το οποίο ο κόσμος εκφραζόταν και κατέγραφε γεγονότα: λύπες, χαρές, έρωτες και αγάπες.

Ένας μουσικός πολιτισμός και μια πλούσια μουσική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και στα παράλια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, θα ήταν αδύνατο να μην είχε ως κύριο στοιχείο τη θάλασσα και τη θαλασσινή κουλτούρα της κάθε εποχής.

 

Συμμετέχετε αφιλοκερδώς  στην εκστρατεία των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ‎. Πως επιβιώνει εμπορικά ένα παραδοσιακό μουσικό σχήμα τη σημερινή εποχή. 

Τα παραδοσιακά σχήματα όπως ήταν τα ρεμπέτικά και λαϊκά σχήματα σε παλιότερες εποχές δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος της εμπορικής μουσικής. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες που μας άφησαν μια σπουδαία παγκόσμια παρακαταθήκη είχαν την μουσική ως μέρος επιβίωσης και κυρίως ως μία δεύτερη δουλειά. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς απεβίωσαν φτωχοί.

Η σημερινή εποχή όμως είναι πολύ διαφορετική. Η μουσική έχει αλλάξει. Ένα μουσικά παραδοσιακό σχήμα όπως το Trio Levante έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια άλλη τακτική, όχι αυτή την μοντερνοποίησης,  αλλά της αφοσίωσης στη μελέτη και αποτύπωση της αυθεντικότητας της μουσικής. Δυστυχώς αυτή η επιλογή έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την εμπορικότητα που κυριαρχεί τις μέρες μας. Όμως συνειδητά και κατ’ επιλογή προτιμούμε αυτή την κατεύθυνση με την ελπίδα ότι αργά αλλά σταθερά θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους μουσικόφιλους που απολαμβάνουν μουσική που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πρωτογενή μορφή της.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι καλλιτεχνικοί στόχοι του Trio Levante.

Μόλις έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη μας μίνι περιοδεία στην Ελλάδα, με εμφανίσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι περσινές μας συνεργασίες με τον Δημήτρη Μυστακίδη και την Αρετή Κετιμέ είχαν τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτό αποφασίσαμε όπως αναπτύξουμε τις μουσικές μας συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες οι οποίοι θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. 

Ο μεγάλος στόχος του Trio Levante, βρίσκεται στα σκαριά και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώτο μας δίσκο ο οποίος βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την δισκογραφική μας δουλειά η οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής μουσικής σταδιοδρομίας ως σχήμα.

  

Λίγα λόγια για το Trio Levante

 Το μουσικό σχήμα Trio Levante δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από τους μουσικούς Πέτρο Κουλουμή (τραγούδι λαούτο), Παύλο Μιχαηλίδη (βιολί τραγούδι) και Παντελή Ιωνά (μπάντζο,κιθάρα,ούτι, τραγούδι), οι οποίοι για χρόνια ασχολούνται με το παραδοσιακό, σμυρναίικο, το προπολεμικό ρεμπέτικο και το ρεμπέτικο τραγούδι συμμετέχοντας σε διάφορα άλλα μουσικά σχήματα.

Ως αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφουν για τη σπουδαία αυτή κληρονομιά της δημοτικής, της παραδοσιακής, της σμυρναίικης και ρεμπέτικης σχολής, ο Πέτρος, ο Παύλος κι ο Παντελής στοχεύουν στην περαιτέρω διερεύνηση της περιόδου, έχοντας σαν αρχή την ακριβέστερη προσέγγιση του παλιού ήχου και τρόπου ερμηνείας των τραγουδιών με τη λιτότητα των οργάνων που ηχογραφούσαν την εποχή εκείνη οι μεγάλοι δημιουργοί τους.

Ούτως ώστε ο ακροατής να έρθει σε επαφή με τον μουσικό πλούτο, τους δημιουργούς και τους τραγουδιστές της εποχής μέσα από τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα και την εκφραστική ειλικρίνεια που προτείνουν οι Trio Levante.

Ήδη το σχήμα έχει αγκαλιαστεί από ευρύ κοινό και έχει δώσει αρκετές συναυλίες.  Έχουν ήδη φιλοξενηθεί δύο φορές στα πλαίσια των πολιτιστικών φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου Πολιτιστικό Κέντρο Αρχοντικό Αξιοθέας, την μία φορά με επίτιμο καλεσμένη την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Παπαδοπούλου, καθώς έχουν κάνει και άλλες εμφανίσεις σε όμορφους μικρούς χώρους στην Κύπρο. Πρόσφατα φιλοξένησαν τον δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη με την βοήθεια του οποίου έγινε πιο εμφανής ο ρόλος της λαϊκής κιθάρας στο ρεπερτόριό τους καθώς επίσης και την διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ.